Lucid Dreams: Τεχνικές

Τις πρώτες φορές που θα πετύχει κάποιος να είναι συνειδητός κατά τη διάρκεια ενός ονείρου, το πιο πιθανό είναι να ξυπνήσει. Αυτό θα συμβεί λόγω του ενθουσιασμού του για το επίτευγμα του. Όποιος δεν το έχει βιώσει δύσκολα θα καταλάβει τι εννοώ.
Την συνειδητοποίηση ότι ονειρευόμαστε την ακολουθεί μια διαπίστωση για το πόσο αληθινά είναι τα συνειδητά όνειρα. Είναι τόσο κοντά στην πραγματικότητα που εκείνη τη στιγμή νιώθεις τόσο ενθουσιασμένος, επειδή μπορείς να ελέγξεις κάτι που μοιάζει τόσο αληθινό, με αποτέλεσμα να μην καταφέρεις να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι.
Για να μην ξυπνήσεις και να διατηρήσεις την συνειδητότητα σου πρέπει να παραμείνεις ήρεμος και να εστιάσεις στο όνειρό σου. Στην αρχή η ψυχραιμία θα παίξει μεγάλο ρόλο για να μην ξυπνήσεις. Θα ήταν καλό όταν φτάσεις στο σημείο να ονειρεύεσαι συνειδητά, αρχικά να αρχίσεις να περιεργάζεσαι τον ονειρικό κόσμο γύρω σου και να κάνεις μικρά πειράματα. Ένα παράδειγμα είναι να αρχίσεις να πηδάς για να δεις πόσο ψηλά μπορείς να φτάσεις. Αλλά για αρχή δεν είναι καλό να προσπαθούμε να κερδίσουμε τον έλεγχο του ονείρου. Φτάνει απλά να καταφέρουμε να παραμείνουμε στο όνειρο και πάνω από όλα να παραμείνουμε συνειδητοί. Αυτό είναι το πρώτο προχωρημένο στάδιο, στο οποίο βασικός στόχος είναι να συνηθίσουμε τη νέα μας ικανότητα.
Dream Spinning (Ονειρο-σβούρα)
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, είναι πολύ δύσκολο να μείνουμε ξύπνοι ή να διατηρήσουμε τη συνειδητότητα μας τις πρώτες φορές που θα πετύχουμε Lucid Dreams. Μια τεχνική που θα μας βοηθήσει να το πετύχουμε αυτό είναι η Ονειρο-σβούρα. Όταν νιώθεις ότι σιγά σιγά το όνειρο σβήνει ή ότι αρχίζεις να χάνεις τη συνειδητότητα σου, τότε πρέπει να κάνεις την ονειροσβούρα.
Είναι πολύ απλή τεχνική, αρκεί να βρεις ένα σημείο και να αρχίσεις να περιστρέφεσαι όπως έκανες σαν μικρό παιδί. Καθώς περιστρέφεσαι, ξεκίνα να φαντάζεσαι ένα ωραίο τοπίο, ή κάτι που σου αρέσει και όταν σταματήσεις την περιστροφή σου θα βρεθείς εκεί. Είναι πολύ πιθανό να χαθεί η συνειδητότητα με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα βρεθούμε σε ένα νέο όνειρο μετά την περιστροφή. Γι αυτό θα βοηθήσει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια της σβούρας.
False Awakening (Ψεύτικο Ξύπνημα)
Όταν κάνουμε συνειδητά όνειρα είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε ένα ψεύτικο ξύπνημα. Είναι ένα συχνό φαινόμενο και πρέπει σε όλους να έχει τύχει τουλάχιστον μια φορά. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός ονείρου. Να ξυπνήσουμε μέσα στο όνειρο μας κα να μην καταλάβουμε ότι είναι όνειρο καθώς θα βλέπουμε το κρεβάτι μας και το δωμάτιο μας κανονικά.
Μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά μπορεί πολλές φορές να καταντήσει πολύ ενοχλητικό, ειδικά άμα βιώνεις διαδοχικά ψεύτικα ξυπνήματα. Αυτό συμβαίνει συχνά σε προχωρημένους Lucid Dreamers.
Προχωρήσαμε λοιπόν ένα βήμα πιο μέσα στον κόσμο των Lucid Dreams. Μιλήσαμε για τους τρόπους με του οποίους θα μείνουμε συνειδητοί στα αρχικά στάδια. Στο επόμενο μέρος θα μιλήσουμε για τους τρόπους με του οποίους ελέγχουμε τα όνειρα μας.
Comments
τα χεις κάνει αυτά που περιγράφεις?
Ναι, πολύ συχνά.
Καλησπέρα Lexx!
Πολύ όμορφα το κείμενό σου! Πάντα με συναρπάζει ό,τι έχει σχέση με αυτή τη δεύτερη ζωή μας, τον ύπνο και τα όνειρα!
Το webz δεν λειτουργεί?
Πρόσπαθησα να μπω, αλλά δεν τα κατάφερα!
Το μουσικό κομμάτι επίσης υπέροχο!
To webz.gr ήταν κάτω για μια μέρα αλλά τώρα είναι οκ.
Να σαι καλά!
Το False Awakening είναι φρίκη. Έχω βρεθεί να με βλέπω από την άκρη του δωματείου και να προσπαθώ για πολύ ώρα να με ξυπνήσω.
Μια άλλη φορά προσπαθούσα να ξυπνήσω ενώ έβλεπα το πάτωμα να υποχωρεί και να στάζει βροχή σε εκείνο το σημείο.
Δεν είναι ότι απλά προσπαθούσα να ξυπνήσω. Μιλούσα στον εαυτό μου εκείνη την ώρα.
Είναι τρομακτικό αρχικά. Πλέον μου φαίνεται πολύ διασκεδαστικό.
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις! Πέρα από την ταινία Vanilla Sky που περιγράφεται ως μία κατάσταση μόνιμου ύπνου που ελέγχεται από μηχανικά μέσα ώστε να είναι ιδανικός, αυτόν τον όρο δεν τον είχα ξανακούσει, ούτε ήξερα τι πραγματικά σημαίνει, ούτε καν ότι ισχύει.
Από αυτά που λες αντιλαμβάνομαι ότι είμαι ένας αποτυχημένος LDer. Ίσως γιατί δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι μπορώ να το ελέγξω και ίσως γιατί είχα την πεποίθηση ότι όταν συνειδητοποιήσω ότι ονειρεύομαι, συνεπάγεται ότι από στιγμή σε στιγμή θα ξυπνήσω. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έχω πάθει πολλές φορές false awakes (όπως το περιγράφεις).
Το πιο κουφό είναι ότι πέτυχα πριν μερικούς μήνες Lucid Dream. Πως;;; Ονειρεύτηκα ότι ονειρευόμουνα(!) και έβλεπα την συχωρεμένη τη γιαγιά μου που μου λείπει πολύ τα τελευταία τέσσερα χρόνια που έχει πεθάνει.
Από αυτά που γράφεις πιστεύω ότι το έλεγξα γιατί συνειδητοποιούσα ότι ονειρευόμουν. Δυστυχώς όμως, παράλληλα, συνειδητοποιούσα ότι τα όνειρα διαρκούν λίγο και προσπαθούσα να αδράξω το χρόνο μαζί της, αντί να τον κάνω να διαρκέσει.
Με βοήθησες πολύ σήμερα. Κάποιες φορές συνειδητοποιώ ότι κοιμάμαι, αλλά εκεί ακριβώς δημιουργείται μια παύση και το χάνω. Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να το ελέγξω.
Αυτό που αναφέρεις: η συνειδητοποίηση ότι ονειρεύεσαι, συνεπάγεται ότι θα ξυπνήσεις είναι το κλειδί. Αν καταφέρεις και το αντιστρέψεις μέσα σου τότε θα κάνεις μεγάλο βήμα. Εμένα μου πήρε καιρό αυτό το κομμάτι. Και ακόμα με δυσκολεύει.
Αυτό όμως που αναρωτιέμαι, είναι ότι όταν φτάσει κανείς σε αυτό το επίπεδο, ουσιαστικά μπορεί να ελέγχει τον ύπνο του σαν να είναι ταινία.
Έστω λοιπόν ότι "προστάζω" να γίνω superman των comics. Αν μου πεις τώρα να φτιάξω μια όμορφη ιστορία, εκτός ότι χρειάζεται χρόνο (δεν προλαβαίνω να την κάνω ενδιαφέρουσα on-the-fly), δεν θα είχε και νόημα αφού γνωρίζω την αρχή τη μέση και το τέλος. Θα ήταν σαν ταινία που έχω ξαναδεί.
Λογικά θα αλλάξει ο ρόλος μου από ένα οποιοδήποτε ερέθισμα που θα κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον μου. Και θα ξανά-αλλάξει από το επόμενο ερέθισμα μέχρι που θα χάσω το ενδιαφέρον μου μαζί με τον έλεγχο. Τελικά το ενδιαφέρον βρίσκεται στη γοητεία του άγνωστου.
Με απλά λόγια, αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι: πως διατηρείς το ενδιαφέρον σου σε κάτι που έχεις τον έλεγχο και περιμένει να δημιουργηθεί από την δική σου φαντασία; Για εμένα θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον αν σου ζητούσα ΕΣΥ να πλάσεις κάτι όμορφο και να βουτήξω μέσα σε αυτό.
Με αυτή τη λογική λειτουργούν και οι ταινίες. Η ταινία χάνει το ενδιαφέρον της όταν συμβαίνουν πράγματα που μπορείς να προβλέψεις. Θα είχε άραγε ενδιαφέρον μια ταινία που την εξέλιξή της θα μπορούσες να "προστάξεις" και η ταινία να "υπακούσει";
Θα είχε άραγε ενδιαφέρον η ζωή μας αν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τα πάντα; ή θα καταντούσε βαρετή αφού χάνεις την γοητεία του άγνωστου και την γοητεία του να προσπαθείς για να πετύχεις να δημιουργήσεις κάτι στα μέτρα σου;
Ακόμα και στις ταινίες του superman, το ενδιαφέρον βρίσκεται στο σημείο που ακόμα και ο superman κινδυνεύει να αποτύχει. Γίνεται ωραία όταν καταφέρνει με πολύ προσπάθεια, οριακά, να νικήσει το κακό.
Με ενδιαφέρει πολύ η άποψή σου σε αυτό. . .
Αυτή η σκέψη σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Όμως θα πρέπει να ξέρεις ότι όσο έλεγχο και αν μπορείς να έχεις στον ονειρικό σου κόσμος ότι αυτός θα συνεχίσει να είναι απρόβλεπτο και γεμάτο ανεξερεύνητες πτυχές.
Αν για παράδειγμα συζητάς με κάποιον στο όνειρο σου, δεν θα γνωρίζεις από πριν τις απαντήσεις. Θα είσαι ένας μικρός θεός στο όνειρο σου αλλά δεν θα μπορείς να ελέγξεις κάθε πτυχή του ονείρου. Μπορείς να το επηρεάσεις αλλά όχι ολοκληρωτικά.
Έτσι κι αλλιώς όσο προχωρημένος και αν είσαι στα Lucid Dreams δεν θα μπορείς παρά να τα βιώνεις λίγες φορές τη βδομάδα και σίγουρα όσο έλεγχο και αν έχεις δεν θα είναι αρκετός για να κλέψει το μυστήριο. Προσωπικά όσο περισσότερο έλεγχο έχω, τόσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον γιατί μπορώ και εξερευνώ πράγματα που θέλω. Αλλιώς το όνειρο με πάει μόνο του.
Γεια σου φιλε.Θα ηθελα αν μπορεις να με βοηθησεις μιας και αχολεισαι με τετοια και ισος σου εχει συμβει.
Εδω και αρκετα χρονια μου συμβαινει το φαινομενο τις παραλυσης στον υπνο.Δεν μου συμβαινει πολυ συχνα αλλα μου εχει συμβει αρκετες φορες.Οταν γινεται αυτο βλεπω σκιες να ερχονται κατα πανω μου η κατι σαν διαβολικη σκια να ανασαινει διπλα μου κλπ.Επειδη εκεινη τη στιγμη ξερω οτι κοιμαμαι,δηλαδη εχω συνειδηση,και ειναι και πολυ τρομαχτικη σαν εμπειρια προσπαθω να ξυπνισω και τα καταφερνω.
Το ερωτιμα μου ειναι αν θα μπορουσα να μετατρεψω αυτη την κατασταση σε lucid dream.
Απο τη στηγμη που ξερω οτι ονειρευομαι,ισος ειναι ενας τροπος να επιτυχω lucid dream.
Και εχω ακομη μια ερωτηση.Εχω ακουσει οτι τα lucid dreams εινα αρκετα αληθοφανη.Ειναι σαν τα κανονικα ονειρα η πλισιαζουν περισσοτερο στην πραγματικοτητα?Ειναι σαν να ζεις κανονικα εκεινη την ωρα η σαν να ονειρευεσαι?
Καλησπέρα Δημήτρη,
Είναι όντως πιο αληθοφανή και διαυγή. Από εκεί και πέρα μπορείς οπωσδήποτε να καταπολεμήσεις του εφιάλτες σου, παίρνοντας εσύ το έλεγχο. Το θέμα είναι πως θα περάσεις από την συνειδητοποίηση στην αλλαγή του ονείρου. Εκεί θέλει δουλειά.
Όσον αφορά την παράλυση, είναι κάτι φυσιολογικό. Το παθαίνουν και κάποιοι γνωστοί καμιά φορά. Είναι το αντίθετο την υπνοβασίας.
Καλησπερα,το ξανα επαθα σημερα και προσπαθησα να μην φοβηθω αλλα να αλλαξω τον εφιαλτη σε lucid.Μπορω να πω πως για πρωτη φορα ηταν σχετικα επιτυχες.Αντιθετα απο αλλες φορες δεν υπηρξε κατι τρομαχτικο η σκοτεινο γυρο μου παραμονο μια φωνη που ειπε μισο το ονομα μου.Αυτο εγηνε 2 φορες.Τη δευτερη φορα καταφερα να ξεφυγω απο την παραλυση χωρις να ξυπνησω και ξαφνικα βρισκομουν εξω απο το σπιτι μου,στις σκαλες.Αυτο που δεν καταλαβα ειναι αν ηταν οντως ενα ονειρο που μπορουσα να κανω οτι θελω.Αυτο το λεω διοτι στο ονειρο μου ειχα την αισθηση οτι δεν ονειρευoμαι αλλα το σκευτομαι και δεν μου φαινοταν τοσο αληθηνο.Δηλαδη ειχα τη θεληση να ξυπνησω γιατι νομιζα πως δεν ειναι ενα lycid dream παρα σκευτομαι κανονικα,και αρα δεν θα μου προσεφερε"ευχαριστηση".
Θα ηθελα να μου πεις την αποψη σου πανω σε αυτο.
ευχαριστω.
εγω το εχω πετυχει αυτο!!
αλλα οντως μολις συνηδητοποιησα πως ηταν ονειρο ξυπνησα
Είναι τρομακτικό αρχικά. Πλέον μου φαίνεται πολύ διασκεδαστικό.
Post new comment